Zeeuwse Maatregelen Coronavirus

Overname Landal door Roompot: dit gaan klanten ervan merken

Bron: RTL Nieuws

ANP 410787489

Blijft Landal en bijbehorende mascotte Bollo bestaan? Geldt de boeking nog wel? En gaan de prijzen omhoog? Zomaar wat vragen na het groen licht van ACM voor de overname van vakantiehuisjesketen Landal door concurrent Roompot. In dit stuk praten we je bij over de gevolgen van de deal

1. Wat gebeurt er met de merken, verdwijnt Landal?

"Ik heb geen glazen bol, maar er is absoluut geen reden om dit vandaag te besluiten", beantwoordt Baptiste van Outryve, manager communicatie bij Roompot, de vraag. "Het zijn twee hele sterke merken."

2. Kun je ineens op een Roompot-park terechtkomen terwijl je bij Landal hebt geboekt? 

Nee, verzekert het bedrijf in een persbericht. De twee merken blijven hun eigen sites ook houden. Net als de mascottes, Bollo bij Landal en Koos bij Roompot. "Die blijven daar gewoon rondlopen", aldus de woordvoerder. 

3. Worden de parken van Landal verbouwd? 

Niet speciaal, volgens Van Outryve. "Zowel Landal als Roompot evolueren mee met de vraag van onze gasten. Nieuwe activiteiten gaan door zoals al gepland was."

4. En het personeel, moeten zij zich zorgen maken?

"Het is geen doel achter de overname om banen te schrappen", reageert Van Outryve. Maar, voegt hij toe: pas sinds de goedkeuring mogen de bedrijven in elkaars boeken kijken. Hij kan dus niet garanderen dat er geen banen verloren gaan. We gaan eerst een nieuwe directie vormen en naar de strategie kijken", zegt hij. Personeel hoeft zich geen zorgen te maken, denkt hij. "De meeste van onze banen zijn op het park, en die blijven nodig voor onze gasten."

5. Misschien wel de belangrijkste vraag: wordt een vakantiehuisje huren nu duurder?

"We gaan absoluut de prijzen niet verhogen", bezweert Van Outryve. Toch kan hij het ook niet helemaal uitsluiten. "De prijzen volgen de markt in het algemeen, een markt van vraag en aanbod", zegt hij. Als er veel vraag is, kunnen parken meer geld vragen, en Roompot en Landal dus ook. 

Dit jaar is de vraag minder, omdat Nederlanders meer naar het buitenland gaan. Vorig jaar was bovendien een buitengewoon goed jaar, omdat iedereen er tussenuit wilde na de coronacrisis. De prijzen bij Roompot zijn daarom lager dan vorig jaar, stelt Van Outryve. Ook toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) verwacht dat het wel mee zal vallen, maar durft tegelijkertijd geen garanties te geven dat de prijzen gelijk blijven. "Dat hangt van meerdere zaken af, zoals inflatie", legt ACM-woordvoerder Murco Mijnlieff uit. 

De toezichthouder maakte gisteren bekend dat Roompot, sinds 2020 in handen van de Amerikaanse investeerder KKR, Landal mag overnemen. Althans: als er 30 vakantieparken worden verkocht aan Dormio. 

6. Waarom was dit een voorwaarde?

Door dit te doen, wordt het nieuwe bedrijf niet te machtig volgens de toezichthouder. En dat is het belangrijkste criterium voor de ACM bij het beoordelen van een fusie. Hoe minder consumenten kunnen kiezen, hoe groter de kans dat prijzen veel te hard stijgen. 

Omgekeerd geldt: hoe meer partijen, hoe lager de prijzen, redeneert de ACM. "Partijen letten heel erg op elkaar, met hun prijzen", legt Mijnlieff uit. "Als partij kun je niet ongestraft verhogen, want dan gaan mensen bij de concurrent boeken."

7. Is er genoeg concurrentie?

Dankzij uitbreiding van Dormio in Nederland - het bedrijf gaat van 8 parken naar 38 - blijft er voldoende concurrentie, aldus de ACM. Daarbij is ook gekeken dat de parken van de bedrijven een beetje eerlijk verdeeld zijn over verschillende regio's, legt Mijnlieff uit. 

Daarnaast zijn er nog bestaande concurrenten zoals Center Parcs en Europarcs. Die zijn overigens wel een stuk kleiner dan het nieuwe bedrijf, de absolute nummer één. Roompot en Landal hebben samen 154 parken in Nederland, vertelt Van Outryve.  De toezichthouder heeft er verder op aangedrongen dat de parken die Landal en Roompot zouden afstoten naar één bedrijf zouden gaan, en niet naar meerdere bedrijven. Dat heeft niet alleen te maken met de vakantiegangers, maar ook met eigenaren van huisjes.

Daar zat namelijk mogelijk nog een groter probleem dan voor vakantiegangers. Landal en Roompot leveren namelijk een dienst die weinig andere bedrijven leveren: het regelen van de verhuur van huisjes namens de eigenaren, waaronder reclame maken. "Daar moest echt wat gebeuren", aldus Mijnlieff. Met de komst van Dormio is er ook op deze markt voldoende concurrentie volgens de ACM. 

8. Waarom heeft dit proces zo lang geduurd?

Alleen al het verzinnen van de zogeheten remedie - de oplossing om de deal door te kunnen laten gaan - door Landal en Roompot heeft flink tijd gekost. Vervolgens heeft de ACM onderzocht of het voldoende is. "We hebben bijvoorbeeld met Dormio gepraat, en naar hun financiële plannen gekeken. En gevraagd hoe andere partijen er tegenaan kijken."

Om de grondigheid van het onderzoek te illustreren: het rapport - dat nog niet openbaar is - telt 120 pagina's met nog eens 150 pagina's aan bijlagen.