Zeeuwse Maatregelen Coronavirus

Kogel door de kerk: huiseigenaar in Sluis moet zich registreren

Bron: Omroep Zeeland

Kogel door kerk

Wie een huis verhuurt aan toeristen in West-Zeeuws-Vlaanderen, hoeft niet langer te vrezen dat dit in de nabije toekomst niet meer kan. De kogel is door de kerk: de gemeenteraad van Sluis legt huiseigenaren die hun huis verhuren aan toeristen voorlopig enkel een registratieplicht op.

De discussie over de toeristische verhuur kwam donderdagavond tot een climax na maandenlang soebatten over het onderwerp. Behalve de registratieplicht vanaf eind maart, komt er een fulltime opsporingsambtenaar in dienst om toe te zien op overlast en op de veiligheid. Ook komen er regels voor de minimale grootte van een woonhuis en het aantal parkeerplekken. Het aantal dagen dat een huis 'incidenteel' per jaar verhuurd mag worden, wordt vooralsnog niet benoemd. Na een jaar volgt er een evaluatie van hoe het tot dan gaat.

 

Genegeerd door de politiek

Stads- en dorpsraden hadden zich de afgelopen tijd veelvuldig en luidkeels laten horen, twee weken geleden nog tijdens een drukbezochte demonstratie in Sluis, omdat zij menen dat het de spuigaten uitloopt met de verhuur in de woonkernen. In de inspraakprocedure werd Sluis afgelopen zomer bedolven onder reacties van inwoners die willen dat Sluis paal en perk stelt aan de verhuur.

'Vertrouwen in politiek tot onder nulpunt gedaald'

De gezamenlijke stads- en dorpsraden en adviesraad RMDO hadden de raad dan ook opgeroepen om het in hun ogen 'waardeloze' voorstel van de agenda te halen en er nog eens goed over na te denken. Ook de PvdA-fractie stelde aan het begin van de vergadering voor om de discussie over de verkiezingen heen te tillen. Robert Evers: "Jullie hebben er met de kleinst mogelijke meerderheid voor gezorgd dat de hele gemeente in brand staat. Het vertrouwen in de Sluise politiek is tot onder het nulpunt gezakt."
De andere fracties wilden zo lang niet wachten en dus kwam het voorstel, waar in de commissie vorige week eigenlijk al niemand gelukkig mee was, gisteren toch in stemming. Na tweeënhalf uur vergaderen, gingen twaalf van de negentien raadsleden akkoord met een aangepast collegevoorstel voor de toeristische verhuur. Ook Dorpsbelangen en Toerisme deed dat. In juni was deze partij, die na de verkiezingen verder gaat met Onafhankelijk West en Lokale Partij Sluis, nog fel tegen de toeristische verhuur.

Ook rijtjeshuizen mogen in de verhuur

De fracties Onafhankelijk West, VVD en Lokale Partij Sluis waren vlak daarvoor nog met een groot aantal, vooral tekstuele, wijzigingen gekomen. Deze 'aanscherpingen' moeten het voor verhuurders lastiger maken om hun huis te verhuren, maar komen die mensen die dat al decennia doen - volgens Sebastiaan Keijmel van Onafhankelijk West soms zelfs met instemming van de gemeente - ook een beetje tegemoet.
Zo moeten huiseigenaren in alle kernen zich gaan registreren, in plaats van enkel in de kustkernen. Ook mogen woonhuizen bij verkoop niet zomaar worden doorverkocht aan een belegger. Eerst moet er worden geëvalueerd. De verhuur is niet enkel voorbehouden aan vrijstaande huizen, maar ook aan rijtjeshuizen, zolang de privacy van de buren maar wordt gerespecteerd.
CDA'er Patricia van de Vijver vond het lastig te verkroppen dat het voorstel geen blijk geeft dat er is geluisterd naar de inwoners. "Hoe zien jullie de burgerparticipatie?", stelde ze de retorische vraag. Conny Tanghe van Lokale Partij Sluis ontkende dat er niets is gedaan met de vele zienswijzen van inwoners. "We beginnen met registreren. Keulen en Aken zijn ook niet op één dag gebouwd. In de toekomst kunnen dan misschien zwaardere instrumenten worden ingezet."

'Onder de kerstboom'

PvdA'er Evers kondigde aan 'zich onder de kerstboom' te beraden of hij het besluit wil voorleggen aan de bestuursrechter. Een aantal raadsleden, zoals Keijmel die bij het verhuurbureau van zijn ouders werkt, heeft volgens hem een aanmerkelijk belang bij de toeristische verhuur en had niet mogen deelnemen aan deze discussie. Hij denkt dat het besluit om die reden dan ook onwettig kan zijn.
Keijmel reageerde fel op de vermeende belangenverstrengeling waarvan hij beticht werd. Het deed hem pijn dat hem dit voor de voeten wordt geworpen, terwijl hij naar eigen zeggen enkel zijn kennis over de verhuursector inzet voor de raad.

'Ongelooflijk teleurgesteld'

Dorpsraadvoorzitter Peter Zuurbier van Nieuwvliet was na afloop diep teleurgesteld over het besluit. "Ze steken er zelfs geen enkele energie in om ook de inwoners ook maar een beetje tegemoet te komen." De stads- en dorpsraden overwegen het convenant met de gemeente te verbreken, omdat dit 'enkel een papieren tijger' zou zijn.

Reactie wethouder Peter Ploegaert:

"Het besluit dat de gemeenteraad gisteren heeft genomen kan nooit het bestemmingplan opzij zetten. De meeste panden in de kernen in de gemeente Sluis hebben een woonbestemming. Onder die woonbestemming is permanente bewoning en deeltijdwonen (tweede wonen) toegestaan, maar toeristische verhuur niet. Dat wil niet zeggen dat er een absoluut verbod is op toeristische verhuur. Het is toegestaan een woning incidenteel voor andere doelen te gebruiken. Vergelijk de situatie dat een gezin dat een woning permanent bewoont, zelf twee weken per jaar met vakantie gaat en die periode hun huis verhuurt via AirBnB. Dat mag. Onbeperkte toeristische verhuur in de kernen is echter niet toegestaan. Die regels gelden nu al, die blijven ook gelden en daar gaat meer op gehandhaafd worden."