Zeeuwse Maatregelen Coronavirus

Inwoners snappen niks van politieke discussie over toeristische verhuur

Bron: Omroep Zeeland

d9021a61 6b76 3731 9886 6c4a0dccf6ad

"Kunt u ons uitleggen waarom u het belang van beleggers zwaarder laat wegen dan het belang van de eigen bewoners van de gemeente Sluis?" "Kunt u ons uitleggen waarom u eraan meewerkt dat veel bewoners zich in het toeristenseizoen als tweedehands burgers behandeld voelen?" Inspreekster Annie de Lijzer van de adviesraad RMDO vuurde de vragen één voor één af op het college van B en W en de coalitiepartijen in Sluis.

De Lijzer verwoordde met haar vragen de gevoelens van onmacht die bij veel mensen in de streek leven. Zo'n tachtig inwoners waren maandagavond naar de sporthal van Cadzand gekomen, in de hoop antwoord te krijgen op de voor hen zo prangende vraag waarom het college voorbij gaat aan de honderden ingediende bezwaren en zienswijzen, in meerderheid tegen de verhuur van woonhuizen aan toeristen in de kernen?
"Wat helpt het als burgers hun mening aan u kenbaar maken?" vroeg Chris van de Vijver uit Sint Anna ter Muiden zich bijna radeloos af. "Het helpt niets, helemaal niets."
Het is een onderwerp dat Sluis al maanden, en sommige bewoners zelfs al jaren, bezig houdt. Wat moet de gemeente doen om de overlast van toeristen die een huis huren in dorpen zoals Cadzand. Nieuwvliet, Groede, Zuidzande of Breskens, te voorkomen? En hoe zorgt de gemeente ervoor dat de dorpen leefbaar en betaalbaar blijven voor de eigen inwoners en dat niet beleggers met de huizen aan de haal gaan?


Een hele worsteling
Het antwoord lijkt zo simpel - stop gewoon alle verhuur in de dorpen en beperk deze tot de vakantieparken - maar het blijkt voor de politiek een hele worsteling, waar de inwoners, ook maandagavond weer, met verbazing naar keken. Moeten het nul dagen worden, maximaal dertig dagen, zestig dagen of toch 120 dagen per jaar? Moet een huiseigenaar zich alleen registreren? Of moet er ook een meldingsplicht voor overnachtingen gaan gelden? En hoe ga je dat controleren? '"Niet alle huiseigenaren zijn slechteriken en foute beleggers", betoogde Iske Geertman die zelf een vakantiehuisje in het buitengebied verhuurt.
Voorlopig kiest het college voor de middenweg: eerst een registratieplicht voor de verhuurder. Zo hopen B en W meer inzicht te krijgen in welke huizen in de kustdorpen worden verhuurd. Pas daarna kunnen de regels worden aangescherpt en kan er een maximum aantal nachten voor de verhuur worden afgesproken.


Bui al hangen
Dat de belegger in dit voorstel geen strobreed in de weg wordt gelegd om huizen op te kopen en te verhuren, daar begrepen de insprekers 'he-le-maal' niets van. "Verbazing", was het woord dat Peter Zuurbier namens de dorpsraad Nieuwvliet meermaals gebruikte. Youri Vermeulen (20) van de actiegroep Breskens in Balans zag 'de bui al hangen'. "Ik ga waarschijnlijk veel langer bij mijn ouders moeten blijven wonen. En daar wordt niemand vrolijk van. Ik niet, en mijn ouders ook niet."
Ook Chris van de Vijver begreep niet waarom 'de Tien' - zoals zij de raadsleden noemde die in juni voor 120 dagen verhuur stemden - zo graag willen vasthouden aan die 120 dagen. "Waarom heeft u niet het lef om maatregelen te nemen waar de inwoners van Sluis beter van worden?


'Eigen belang boven algemeen belang'
De oud-wethouder stipte aan dat een aantal raadsleden in deze discussie op z'n minst de schijn tegen zich heeft, omdat zij 'onlosmakelijk banden hebben met recreatieve verhuur' en 'direct of indirect belang zouden hebben bij zoveel mogelijk verhuur'. "Daarom doe ik een moreel appel op u als raad om te handelen conform de gedachte dat u hier zit voor en ook dankzij de vaste inwoners van de gemeente Sluis."
Ook Zuurbier en Dinique Bakkers van de Stadsraad Aardenburg stelden de integriteit enkele raadsleden aan de kaak. Bakkers: "Wordt hier in alle openheid en in verbinding met de samenleving geopereerd? Of prevaleert het eigen belang van raadsleden of het coalitiebelang boven het algemeen belang? Is de bestuurscultuur van Sluis failliet?"


Ook niet gelukkig met voorstel
Het bracht de burger en politiek maandag niet echt dichter bij elkaar. Hoewel de commissieleden ook niet gelukkig waren met het collegevoorstel, kwamen ze er nog niet uit wat de beste oplossing is. Volgens VVD'er Philip Thomaes was het juridisch niet mogelijk om de verhuur te beperken tot zestig dagen. Jack Puyenbroek van GroenLinks vroeg zich af wat het nut van handhaving is met maar 'een halve ambtenaar'. Marian van Oostenbrugge van Lokale Partij Sluis vroeg om maatregelen voor de hele gemeente, terwijl Sebastiaan Keijmel van Onafhankelijk West juist hamerde op maatwerk per dorp. Patricia van de Vijver van de CDA-fractie kondigde alvast een amendement aan, om toch zestig dagen in te voeren.