Zeeuwse Maatregelen Coronavirus

Eigenaren recreatiewoningen niet blij met verhoging taks: ‘We zijn semi-inwoners van Sluis’

Bron: PZC

forensenbelasting

SLUIS - Eigenaren van tweede woningen in Sluis snappen er niets van. Ze moeten veel meer forensenbelasting gaan betalen. ,,We willen niet behandeld worden als buitenstaanders die goed zijn voor de gemeentekas.”

Lex Helmich protesteerde onlangs tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad tegen de verhoging van de forensenbelasting. Eigenaren van recreatiewoningen betalen die heffing omdat ze weliswaar niet in de gemeente wonen, maar er wel meer dan negentig dagen per jaar zijn en van voorzieningen gebruik maken. De forensenbelasting is in Sluis 4,25 procent van de WOZ-waarde van een recreatiewoning. Tweedewoningbezitters betalen minimaal 425 euro per jaar, tot een maximum van 2.975 euro.

 Een stuk meer dan tot 2019 het geval was. Dat komt door een besluit van de gemeenteraad in 2018. De forensenbelasting moest gelijk worden getrokken met andere toeristische gemeenten. Sluis verwachtte daardoor jaarlijks een ton extra aan inkomsten te verwelkomen. 
 

Exorbitant en disproportioneel

Het gaat er slecht in bij Helmich. ,,De tariefsverhogingen van 2021 en 2022 betekenen voor de meesten een verhoging met een factor twee of drie. Het is exorbitant, disproportioneel en uiterst onrechtvaardig. Terwijl wij ons als semi-inwoners van de gemeente Sluis beschouwen en anders zijn dan andere toeristen. We investeren in recreatieve accommodaties en dragen bij aan de lokale economie en werkgelegenheid. We besteden geld in de supermarkten, horeca, tuincentra en bouwmarkten.” 

Volgens Helmich spekken eigenaren van tweede woningen de gemeentekas al genoeg. ,,We betalen ozb-belasting, afvalstoffenheffing, rioolheffingen en forensenbelasting. Dat is twee keer zoveel als mensen die hun domicilie in de gemeente Sluis hebben. Verder waren we bijzonder verrast dat we van tevoren op geen enkele wijze zijn gekend in de verhoging van de forensenbelasting. We voelen ons al decennia verbonden met de streek. Daarom willen we niet behandeld worden als buitenstaanders die goed zijn voor de gemeentekas.”

Belasting vooruitschuiven?

Raoul du Fossé (VVD) vindt dat de forensenbelasting tot een paar jaar geleden te laag was. ,,Nu we het hebben gelijkgetrokken, is het meer conform de markt. Maar ik snap de frustratie wel.” Lia Flikweert van Onafhankelijk West ook. ,,We zijn blij met onze forensen. Wat zou er gebeuren als we de forensenbelasting vanwege corona vooruitschuiven?” Wethouder Jack Werkman ziet daar niets in. ,,Door corona mochten eigenaren van tweede woningen zes weken niet in hun huis. Ze waren er alsnog meer dan negentig dagen per jaar. Ik zie niet in waarom we hen tegemoet moeten komen.”