Zeeuwse Maatregelen Coronavirus

2021: We boeken ons vakantiehuisje nu vooral last minute

Bron: RTL Nieuws

Natuurhuisje Drenthe

Afgelopen zomer was er een run op vakantiehuisjes. Vakantieparken zaten vol en ook de verhuur van losse huisjes liep als een trein. Dit jaar boeken we vooral last minute. Voor de meivakantie en zomer is er nog genoeg keuze.

De boekingen die nu gedaan worden zijn vaak voor de korte termijn. Veel last minutes dus. "Mensen zijn nog heel afwachtend als het om de zomer- en meivakantie gaat", zegt Mark Giethoorn, directeur van Center Parcs Nederland.

Center Parcs wil die aarzelende gasten over de drempel helpen door in te zetten op flexibiliteit. "Zo willen we de zorgen wegnemen. Mensen kunnen kosteloos omboeken naar een andere datum of zelfs een andere locatie."

Persconferenties bepalend voor boekingsgedrag

Zo hoopt Center Parcs te kunnen meebewegen met de aanpassingen in de coronamaatregelen, want die zijn heel bepalend in het boekingsgedrag. Ook bij Landal Greenparks merken ze dat. "Het effect van de persconferenties was enorm. Als er iets versoepeld werd, begon bij ons meteen de telefoon te rinkelen", vertelt woordvoerder Jeannette ten Kate-Winter.

Vorig jaar vierden we massaal vakantie in eigen land. Spontaan een huisje boeken zat er vorige zomer niet in, want alles zat vol. De zomer van 2020 was voor Center Parcs zelfs wat beter dan die van het jaar ervoor. "Het was heel druk en het hoogseizoen liep wat langer door. In september zaten we ook nog goed vol", vertelt Giethoorn.

2020 was geen topjaar

Maar dat wil niet zeggen dat 2020 een goed jaar was. "Half maart hebben we besloten vanwege corona twee maanden dicht te gaan. Die maanden ben je dan kwijt en ook tijdens de tweede lockdown willen veel mensen omboeken."

Dat omboeken heeft voor een groot deel te maken met de verplichte sluiting van de faciliteiten. "Gasten boeken voor de complete Center Parcs beleving, inclusief zwembaden en indoorspeelparken. Nu die dicht zijn, kiezen veel van hen toch liever voor een andere datum."

 

Dat is ook wat ze zien bij Landal Greenparks, zegt ten Kate-Winter: "Vooral bij de grote parken die we hebben, komen mensen voor de faciliteiten." Gezinnen met kleine kinderen die zich verheugd hebben op het grote zwembad en het springen op de trampolines.

Bij de kleinere parken viel het mee met de annuleringen. "De mensen die voor die parken kiezen, zijn meer gewend er zelf op uit te gaan. Die gaan wandelen en fietsen in de omgeving. Dus ook na sluiting van de faciliteiten zijn die gasten gewoon gekomen."

Dat de zomer volgeboekt was, betekent voor Landal niet dat deze beter was dan voorgaande jaren. "We zitten in de zomer altijd vol, maar dit keer was het met hoofdzakelijk Nederlanders, terwijl normaal 30 procent van onze gasten uit het buitenland komt", legt Ten Kate-Winter uit.

Thuiswerken in vakantiehuisje

Geen spectaculaire zomer dus, maar vooral een andere samenstelling van gasten. "We zagen ook veel nieuwe gasten. Mensen die anders naar het buitenland waren gegaan en nu voor het eerst eens een vakantiepark in eigen land hebben uitgeprobeerd.

"Het is toch even weg uit eigen omgeving en ik denk dat veel mensen zo Nederland herontdekt hebben", vertelt Ten Kate-Winter.  Het komt zelfs voor dat mensen het thuiswerken zo beu zijn en met laptop naar een vakantiepark gaan. Gewoon om even weg te zijn uit de eigen huiskamer. "Dat zien we inderdaad gebeuren ja."

Center Parcs heeft in 2020 zo’n 25 procent minder omzet gehad ten opzichte van een normaal jaar, maar Giethoorn ziet de toekomst hoopvol tegemoet: "Het type vakantie en ons product is heel erg in trek. Ik denk dat ook dit jaar veel mensen dichtbij zullen boeken."

Goede hoop voor de zomer

Hij verwacht dat het begin van 2021 moeilijk zal blijven. "Het hangt natuurlijk af van hoe lang de tweede golf duurt en hoe snel het vaccineren gaat. Maar wanneer er weer wat meer mogelijk is, zullen we dat gaan merken in de boekingen. Ik denk dat de veerkracht voor onze branche gigantisch is en ik heb goede hoop voor deze zomer."

Hoopvol zijn ze ook zeker bij Natuurhuisje, het platform dat huisje in de natuur verhuurt. In tegenstelling tot de vakantieparken moeten zij het niet hebben van gezinnen die op het zwemparadijs af komen. Een groot deel van de doelgroep van Natuurhuisje bestaat uit stelletjes die voor de rust en de natuur komen.

Natuurhuisje blijft groeien

Zeker in een jaar waarin corona ons gedrag zo bepaalde, waren die afgelegen huisjes voor veel mensen een uitkomst. "We hebben het aantal boekingen afgelopen jaar zien verdubbelen", vertelt hoofd marketing Robert van Veen. En dat terwijl er in de maanden maart en april amper geboekt werd. "Als je van mei tot en met december kijkt, is zelfs sprake van bijna een verdriedubbeling."

De enorme groei was ook mogelijk omdat het aanbod fors toenam. Van zo'n 2500 huisjes aan het begin van vorig jaar naar 4750 huisjes nu. "Vanaf april ging dat in stroomversnelling, maar ook nu komen er nog wekelijks ruim dertig huisjes bij.

Dat mensen meer in het moment leven en nog niet te ver vooruit plannen, is ook bij Natuurhuisje het geval. "We zien dat mensen vooral voor deze en volgende maand boeken. Dus niet te ver vooruit. Dat was vorig jaar heel anders. Toen boekten mensen in januari al hun voorjaars- of zomervakantie.", aldus Van Veen.

Van feesten op een festival naar chillen in een huisje

In 2021 verwacht Natuurhuisje nog te blijven groeien. "We denken dat mensen in maart of april pas echt hun zomerplannen gaan maken, waarbij een vakantiehuis een populaire manier van vakantie vieren zal blijven. Natuurlijk zullen mensen zodra het weer kan buiten Nederland op vakantie willen, maar een deel zal er ook bewust voor kiezen om in eigen land te blijven."

Juist onder jongeren zag Natuurhuisje de interesse toenemen. "We zagen een stijging van het aantal boekers in de leeftijdscategorie 18 tot 25 jaar."

Ui navraag bleek dat veel jongeren afgelopen zomer niet bij de pakken neer gingen zitten toen alle festivals werden afgeblazen. In plaats daarvan boekten sommigen een weekend in een huisje, om toch met vrienden wat leuks te kunnen doen. "We verwachten dus wel een verschuiving in de populariteit van de vakantiehuizensector", concludeert Van Veen.

Kita van Slooten