Zeeuwse Maatregelen Coronavirus

VRZ hoopt toeristen vanaf 1 juli weer welkom te kunnen heten

 

Jan Lonink (rechts) (foto: Omroep Zeeland)
 
De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) hoopt vanaf 1 juli de beperkingen op het recreatief nachtverblijf te kunnen opheffen. Dat zegt Jan Lonink, burgemeester van Terneuzen en voorzitter van de VRZ in reactie op de persconferentie van premier Rutte. Op die persconferentie schetste de premier de route die Nederland moet afleggen om uit de quarantaine te komen.
Lonink benadrukt in zijn reactie dat in Zeeland de eerste stap gezet is door recreatieondernemers onder voorwaarden vijftien procent van hun slaapplaatsen te laten verhuren. "Onze wens is wel dat ook wij in Zeeland op 1 juli de beperkingen op recreatief nachtverblijf weer kunnen opheffen", aldus Lonink. De Terneuzense burgemeester houdt daarbij wel een slag om de arm door te benadrukken dat er per regio maatwerk mogelijk blijft.

'Hoeveel toeristen kan onze zorg aan?'
Lonink is zo voorzichtig vanwege de druk die een grote stroom toeristen kan zetten op de zorg in onze provincie. Lonink: "De vraag is steeds: hoeveel toeristen kan onze zorg nu wel aan? Daarop bepalen wij onze maatregelen." Het uitgangspunt van de VRZ blijft volgens Lonink dat de maatregelen in Zeeland nooit langer en zwaarder zijn dan nodig.

Voor Zeeland betekent de persconferentie vooral dat er op termijn meer ruimte komt voor horeca (1 juni) en toerisme (1 juli). "We willen ook graag de ondernemers waar mogelijk de ruimte bieden om weer open te gaan, maar het moet wel kunnen. En dat blijft ook soms in sommige gebieden maatwerk."

Chemische toiletten
Wel voorziet Lonink een versoepeling waar veel campingeigenaren met smacht op zitten te wachten: het weer toestaan om chemische toiletten te gebruiken. Nu mogen toeristische overnachtingen alleen als er sprake is van eigen sanitaire voorzieningen, om besmettingen te voorkomen. Dat betekent dat campings weinig ruimte hebben om gasten te ontvangen.

Caravans en campers hebben een eigen, chemisch, toilet. Maar in Zeeland wordt dat niet meegeteld als losse sanitaire voorziening, in sommige andere veiligheidsregio's wel. Lonink overweegt om die maatregel vanaf volgende week te versoepelen. "Vooral ook om de kleinere campings tegemoet te komen." De veiligheidsregio Zeeland overlegt hierover komende week met onder meer de Recron.

'Oproep: vermijd drukte'
De grootste uitdaging wordt volgens Lonink nu het voorkomen van drukte in binnensteden en op strandovergangen. "De oproep is nu niet meer 'blijft thuis', maar 'vermijd drukte', dus we moeten zien te voorkomen dat er op dat soort plekken grote drukte ontstaat, waardoor het virus zich snel zou kunnen verspreiden."

Hij benadrukt wel dat daarbij veel verantwoordelijkheid bij de mensen zelf ligt. "De oproep aan de toeristen is dan ook met klem: als je klachten hebt, kom niet hierheen. Ga naar of blijf thuis. En dat is ook de oproep aan de ondernemers: stuur mensen naar huis als ze klachten hebben. Alleen zo houden we de zorg hier overeind."
Want de verhouding van het aantal mensen in Zeeland en de zorgcapaciteit blijft een punt van aandacht. "We hebben nu in Zeeland de ic-capaciteit voor coronapatiënten meer dan verdubbeld, maar in het hoogseizoen verdubbelt of verdriedubbelt zelfs het aantal mensen in Zeeland door alle toeristen. Dus we moeten goed op blijven letten of de zorg het aankan."

'GGD is klaar voor het nieuwe testbeleid'
Wat ook werd aangekondigd in de persconferentie is dat het aantal testen flink omhoog gaat. Vanaf juni moet iedereen met corona-achtige klachten getest kunnen worden. Eerder meldde de NOS dat de GGD's daar nog niet klaar voor zijn, maar volgens Lonink klopt dat niet, of in ieder geval niet voor Zeeland. "De GGD Zeeland drukt mij op het hart dat we er hier klaar voor zijn."

Maar dat zegt hij wel met een slag om de arm. "De GGD Zeeland heeft voldoende mankracht voor het afnemen van de testen en het contactonderzoek, de materialen voor de test worden landelijk geregeld."