De badplaats Cadzand-Bad

Badhuis 1920 kopie 1024x624(Het oude badhuis uit 1866)

Historie

Als meest zuidelijke badplaats van Nederland, is Cadzand-Bad aan het eind van de 19e eeuw ontstaan uit het vissersdorpje Cadzand-Haven. Daar werd in 1866 het eerste 'badhuis' gebouwd om de beau-monde van die tijd kennis te laten maken met de geneeskrachtige werking van het zilte zeewater. De echte ontwikkeling tot badplaats startte echter pas in de 50-er jaren van de vorige eeuw met de bouw van enkele hotels, pensions en campings. Zodoende groeide Cadzand-Bad uit tot een gezellige familiebadplaats, met als belangrijkste troeven: rust, ruimte en natuur.

Die ruimte en natuur zijn nog steeds rijk vertegenwoordigd met het aanpalende 770 hectare grote natuurreservaat Het Zwin, brede stranden waar fossiele haaientanden gevonden kunnen worden en een wijds achterland met eeuwenoude polders, boerderijen en dorpjes.

De naam 'Cadzand' dankt het meer landinwaarts gelegen dorp aan haar middeleeuwse oorsprong en verwijst naar de inpolderingsactiviteiten van Vlaamse monniken. Vanaf het jaar 1100 legden die op dit voormalige eiland dijkjes ('cades') aan, om de vruchtbare slikken in te polderen. Die polders werden in schillen rond het eiland aangelegd, tot dit uiteindelijk onderdeel werd van het vaste land. Daarmee behoort dit gebied tot een van de oudste polderlandschappen van Europa.

20200706 175927(Het nieuwe badhuis uit 2019)

Toekomst

De groeiende behoefte aan hoogwaardige verblijfsrecreatie heeft ertoe geleid dat in 2008 door de gemeente Sluis een ontwikkelingsplan is opgesteld, met toerisme en recreatie als belangrijkste economische pijlers. Onder het motto "Cadzand-Bad: natuurlijk stijlvol!" zijn ambitieuze initiatieven uitgewerkt om Cadzand-Bad (video) te ontwikkelen tot een toonaangevende badplaats met een geheel vernieuwde identiteit.

Met de oplevering in 2013 van het villapark Noordzee Résidence Cadzand-Bad, werd de eerste realisatie van dit plan een feit. In de architectuur van de villa's en hun landschappelijke inbedding, valt duidelijk de sfeer te herkennen van de stijlvolle 19e eeuwse badsteden Domburg, De Panne (België) en Deauville (Frankrijk).

De westzijde van Cadzand-Bad staat volledig in het teken van het maritieme karakter van de badplaats. Een lang gekoesterde wens is in 2017 in vervulling gegaan met de ingebruikname van de nieuwe jachthaven (video) met een capaciteit van circa 125 ligplaatsen. Het 'maritieme balkon' biedt daarbij een aantrekkelijk uitkijkpunt op de jachthaven en op het scheepvaartverkeer op Westerschelde en Noordzee.

Momenteel wordt de Boulevard de Wielingen, met als hart het Duinplein, gerenoveerd en hebben diverse hotels hun overnachtingscapaciteit al fors uitgebreid.

In 2014 hebben het Duitse Heilbäder Verband en de European Spas Association (ESPA), aan Cadzand-Bad de 'bad-status' verleend.

Interessante links